Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Pippi Langkous

Pippi Langkous

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze kan zelfs een paard optillen! Samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard woont ze in Villa Kakelbont.

Eigenlijk heet ze Pippilotta Victualia Rolgordyna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous, maar dat kan geen mens onthouden. Of je moet heel goed oefenen… Pippi’s moeder is in de hemel, en haar vader is zeekapitein. Af en toe komt hij Pippi opzoeken, en dan is het groot feest! Zonder ouders die op haar letten en met een koffer vol geld kan ze de gekste dingen doen en ze beleeft dan ook vele avonturen met haar buurvriendjes Tommy en Annika.

Het eerste boek over Pippi Langkous verscheen in 1945. De boeken over Pippi zijn in 49 talen vertaald. Er zijn films over Pippi, musicals over Pippi en toneelstukken over Pippi.

Als je het huis van Pippi en de boot van haar vader in het (bijna) echt wilt zien, kun je naar Astrid Lindgrens Varld (dat betekent ‘wereld’) in Vimmerby in Zweden. Daar zie je Pippi rondlopen, maar ook allerlei figuren uit de andere boeken van Astrid Lindgren.

Pippi Langkous

Pippi Langkous
Pippi Langkous
Pippi Langkous woont samen met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard in Villa Kakelbont.
Pippi Langkous
Meneer Nilsson
Pippi’s aapje. Hij is vaak ondeugend, en hij slaapt in een poppenbedje.
Pippi Langkous
Tommy
Tommy is de buurjongen van Pippi en de broer van Annika. Net als Annika, is Tommy een heel goed opgevoed en gehoorzaam kind.
Pippi Langkous
Annika
Annika is het buurmeisje van Pippi en het zusje van Tommy. Ze zeurt nooit om haar zin te krijgen en loopt altijd in mooie jurkjes.
Pippi Langkous
Kapitein Efraïm Langkous
Pippi’s vader, sloeg tijdens een van zijn zeereizen overboord en spoelde aan op een tropisch eiland.

Auteur/illustrator

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden. Ze kreeg heel veel prijzen voor haar werk, waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel, voor Lotta uit de KabaalstraatDe gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter.
In 2002 werd er een internationale kinderboekenprijs naar haar genoemd: de Astrid Lindgren memorial Award. Deze bekroning is de grootste prijs in de kinderboekenwereld.

Carl Hollander

Carl Hollander is in 1934 in Amsterdam geboren. Als kind tekende hij zelf in zijn kinderboeken de witte plekken vol. Carl werd bekend door zijn illustraties van de boeken over Pippi Langkous van Astrid Lindgren en de boeken van An Rutgers van der Loeff. Ook kennen veel mensen zijn plaatjes in Minoes van Annie M.G. Schmidt en De kleine kapitein van Paul Biegel.

Carl Hollander

Knutselen en kleuren met ...

Inspiratie

75 jaar Pippi – Pippi of Today
Familie & gezin, Nieuws
75 jaar Pippi – Pippi of Today

Dit jaar viert Pippi Langkous haar 75ste verjaardag.  Om dit te vieren verschijnt het boek ‘Pippi Langkous is jarig’ en is Pippi ambassadeur in de Pippi of Today-campagne.

Boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol
Interview, Tiplijst
Boeken met inspirerende meisjes of vrouwen in de hoofdrol

In het kader van Internationale Vrouwendag 2020 maken wij een tiplijst met boeken over rebelse meisjes en stoere vrouwen. En al stelen zij de show in deze boeken, jongens genieten net zo goed van hun verhalen.

Ken je deze boeken van Astrid Lindgren al?
Tiplijst
Ken je deze boeken van Astrid Lindgren al?

Iedereen kent Pippi Langkaus, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter. Maar heb je ook deze klassiekers van Astrid Lindgren al gelezen?

Klassiekers om nog eens open te slaan
Tiplijst
Klassiekers om nog eens open te slaan

Loop eens een tijdje rond op de kinderboekenafdeling van een boekwinkel en je raakt overweldigd van alle nieuwe boeken die je tegenkomt. Prentenboeken met prachtige...